Bescherm uw huid

Wist u dat zonne(brand)crème elke dag moet? Ook als de zon niet schijnt. UV-straling beïnvloedt je huid 365 dagen per jaar, ook in de winter dus. Het klopt dat je niet snel zal verbranden (UVB) als er geen zon is, maar UVA (95% van de stralen) komt volledig door glas en gedeeltelijk door wolken heen en tast je huid (op het eerste zicht ‘onzichtbaar’) aan. Dat uit zich na verloop van tijd in huidveroudering als bruine vlekjes, rimpels, een doffe huid én zorgt zelfs voor een hoger risico op huidkanker.

Dat je huid veroudert achter een raam bewijst deze foto van trucker William McElligott. De linkerhelft van zijn gezicht kreeg heel zijn carrière een volle laag zon, de rechterhelft niet.

Aangezien William met z’n rechterkant nogal ver van de zon verwijderd was – en daar dus beduidend minder schade opliep – zullen we niet claimen dat je tijdens het telewerken een zonnecrème hoeft, tenminste niet als je ver genoeg van een raam verwijderd zit en geen direct zonlicht op je huid krijgt. Ga je daarentegen voor langere tijd naar buiten, dan is een bescherming tegen zowel UVB als UVA wél een goed idee.

Het verschil tussen UVA en UVB bescherming

Hoewel zowat elke crème met zonnefilter tegen zowel UVA als UVB (ook wel: het breedspectrum) beschermt, vertelt een SPF (Sun Protection Factor) ons eigenlijk énkel de mate waarin je huid beschermd wordt tegen zonnebrand, UVB dus. Om de bescherming tegen UVA uit te drukken, gebruiken we de uitdrukking PPD, ofte: Persistant Pigment Darkening, de pigmentatietijd. De meeste (ook minerale) filters beschermen zowel tegen UVA als UVB.