Huisarts kan helpen bij medische problemen op vakantie

Wie op vakantie een medische probleem krijgt, hoeft niet altijd aan te kloppen bij de plaatselijke hulpverleners. Soms is een telefoontje of e-consult sturen naar je eigen praktijk in Nederland voldoende. 

Huisarts helpt op afstand

Niet iedereen voelt zich even prettig bij een bezoek aan een arts op de vakantiebestemming, maar gelukkig kan de eigen arts u hierbij ondersteunen. Een medisch probleem op vakantie: bel Huisartsenpraktijk Lonij en wij helpen u graag. Telefoonnummer 045-545 30 59.

Ben je al aangemeld via de app: ‘mijn huisarts online’? Dan kun je ook op vakantie een e-consult met je huisarts aanvragen. Je kunt dit doen door een bericht te sturen naar de huisarts. Tevens kun je hier bijvoorbeeld ook een bestand of foto aan toevoegen. Of je vraagt via de app een beeldbel afspraak aan en je kunt via beeldbellen je probleem aan de huisarts voorleggen. Huisartsen zijn gewend om e-consulten te doen en medicijnen worden heel vaak elektronisch verstuurd, dus eigenlijk maakt het niet uit waar je zit. Tijdens zo’n e-consult kan de huisarts je vaak al een heel eind op weg helpen, maar de arts kan ook beslissen dat nader lichamelijk onderzoek nodig is. Je zult dan dus wel naar een plaatselijke arts moeten.

Tijdsverschil als aandachtspunt

Als u op vakantie gaat naar een land waar een tijdsverschil is, is het verstandig om hier rekening mee te houden. Probeer altijd eerst uit te rekenen hoe laat het op dat moment in Nederland is voordat u contact opneemt. Houd er tevens rekening mee dat de huisartsenpraktijk op gezette tijden (maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur) bereikbaar is. Buiten deze momenten om kunt u de huisarts niet bereiken.

Kan uw lichamelijke klacht niet wachten? Dan kunt u toch het beste naar de plaatselijke arts of het ziekenhuis gaan. In zulke gevallen bellen naar de huisartsenpost in Nederland, is geen goed idee.

Zelfhulp bij medische problemen op reis

Wat wél een goed idee is, is om uw eigen reisapotheek mee te nemen op vakantie. Dit is een pakket met onder meer medicijnen, zonnebrandmiddel en insectenwerendemiddelen, zodat u zelf kunt inspelen op onverhoopte kwalen. Via de app: ‘mijn huisarts online’ kunt u tevens een actueel overzicht inzien van uw chronische medicatie.

Meer informatie over de app of het portaal van ‘mijn huisarts online’.