Huisartsen maken zich zorgen: ‘Blijf niet met klachten rondlopen’

Inmiddels hebben we al een jaar te maken met het coronavirus in onze samenleving. Er zijn veel maatregelen genomen die ervoor moeten zorgen dat contacten met de medemens zoveel mogelijk worden gemeden. Wij zijn voorzichtiger en mijden daarom ook de huisarts. Dat is logisch, gezien het advies van de overheid om zoveel mogelijk binnen te blijven en het verzoek om de medische sector de ruimte te geven om voor coronapatiënten te zorgen.

Mensen lijken bang te zijn om de zorg te veel te belasten, of vrezen dat ze in een huisartsenpraktijk snel het coronavirus oplopen. Daardoor lopen mensen veel te lang door met gevaarlijke klachten. Echter, huisartsen maken zich zorgen, want patiënten blijven langer rondlopen met klachten die niet aan corona gerelateerd zijn. Huisartsen waarschuwen ook: Het is bekend dat het uitstellen van noodzakelijke zorg op de langere termijn tot meer gezondheidsschade kan leiden. Er kan zich een stille ramp voltrekken bij uitstel van zorg.

Er is bijvoorbeeld een afname van 50 procent van mensen met acute klachten. Dat gaat om mensen met pijn op de borst, maar ook beroertes en zelfs acute verlammingen. Het gevolg is dat mensen blijvende schade krijgen, invalide raken of zelfs overlijden. Mensen stellen een bezoek aan de huisarts uit, terwijl er veel klachten zijn die je juist met je huisarts moet bespreken. Aarzel niet bij alarmsymptomen! Er zijn nog allerlei manieren om zorg te verlenen. Maar ook kleine klachten kunnen gewoon aan de huisarts worden voorgelegd. De gewone zorg gaat door, ondanks het coronavirus. Dit gebeurt op een veilige manier: niet-corona patiënten worden door de huisarts apart gezien van de patiënten met (verdenking op) COVID-19.

U kunt heel laagdrempelig telefonisch contact openen met Huisartsenpraktijk Lonij via tel: 045-5453059. Bij vragen aan de huisarts kan de huisarts telefonisch contact met u opnemen en er zijn ook mogelijkheden om te videobellen met de huisarts. Daarnaast kunt u via de app of het portaal van ‘Uw zorg online’ ook online vragen stellen via een emailconsult aan de huisarts. Wij adviseren mensen sterk om contact op te nemen als ze klachten hebben. Aarzel niet!