Slechts zes op de tien vrouwen laat geregeld een uitstrijkje maken en het aantal deelnemers aan het bevolkingsonderzoek neemt af. Hoe komt dat? En waarom is een regelmatige check zo belangrijk?
Een duidelijke reden voor de afname van het aantal vrouwen dat een uitstrijkje laat maken is er niet. Er zijn geen harde feiten. Er wordt wel geconstateerd dat veel vrouwen die geen uitstrijkje laten maken jong zijn en geen klachten hebben. Of ze weten niet dat een klacht als bloedverlies na het vrijen een teken kán zijn dat er meer aan de hand is.
Bij de groep vrouwen tussen de 35 en 50 jaar is de opkomst het laagst, terwijl dat juist de groep is waarbij baarmoederhalskanker het meest voorkomt. Daarnaast is het misschien een drempel voor vrouwen om ontbloot bij de huisarts te gaan liggen en zo’n onderzoek te ondergaan. Daarom heeft het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) ook een thuistest ontwikkeld. In sommige culturen kan het lastiger zijn om die eerste stap te zetten. En hetzelfde geldt voor vrouwen die slachtoffer zijn geweest van seksueel misbruik.
De reden dat vrouwen tóch een uitstrijkje moeten maken is zo helder als wat. “Baarmoederhalskanker is een kanker die door hpv-vaccinatie en bevolkingsonderzoek vrijwel uitgeroeid kan worden”. Voor alle vrouwen die al enige tijd geen uitstrijkje hebben laten maken dan ook een dringend advies: “Zorg nou gewoon dat je kunt voorkomen wat je kunt voorkomen. Vergis je niet in de gevolgen van baarmoederhalskanker en wees er op tijd bij. Dan is de kans groter dat het verholpen kan worden.
Het uitstrijkje wordt gemaakt bij de huisartsenpraktijk. Meestal door de doktersassistente, echter soms is het noodzakelijk dat de huisarts meekijkt. U maakt hiervoor zelf een afspraak bij de huisartsenpraktijk via tel: 045-5453059. Het uitstrijkje duurt ongeveer 10 minuten.
Het uitstrijkje gaat naar het screeningslaboratorium. In Nederland zijn vijf screeningslaboratoria die uitstrijkjes van het bevolkingsonderzoek beoordelen. In het laboratorium wordt het uitstrijkje onderzocht op HPV humaan papillomavirus . Als dit virus wordt gevonden, beoordelen ze ook meteen of er afwijkende cellen in het uitstrijkje zitten. Alle laboratoria beoordelen de uitstrijkjes op dezelfde manier.
Luister ook eens naar de podcast de Tumor Tapes met Susan en Lex Uiting
In de Tumor Tapes hoor je het rauwe, eerlijke verhaal van Susan, die er na een uitstrijkje bij de huisarts achter komt dat ze een tumor van 3 centimeter in haar buik heeft. Diagnose: baarmoederhalskanker. In deze reality-podcast hoor je hoe Susan, samen met haar vriend, presentator en zanger @Lex Uiting, vecht tegen deze heftige ziekte. Wat betekent deze tumor voor hun grootste wens om ooit samen een gezond kindje op de wereld te zetten?
Bij Susan werd de kanker ontdekt door een uitstrijkje en ze kwam erachter dat bijna de helft van de vrouwen dat niet laten maken als ze op hun dertigste een oproep krijgen. Ze wil het onderwerp nu graag bespreekbaar maken.