Plaatsen anticonceptiespiralen

Met een spiraaltje ben je vijf tot tien jaar beschermd tegen zwangerschap.  De duur van de bescherming is afhankelijk van welk type spiraal u kiest. Het spiraal wordt ook wel ‘intra-uterine device’ (IUD) genoemd. Dit betekent letterlijk: ‘voorwerp in de baarmoeder’. Het spiraaltje wordt ingebracht en verwijderd door de vrouwelijke huisarts. Wanneer u een spiraal draagt, kan uw menstruatiepatroon veranderen. U kunt de timing van de menstruatie niet zelf regelen.

Een spiraal als anticonceptie? Zo werkt het.

Een spiraaltje is een plastic ankertje van 24 tot 36 mm lang. Het zorgt ervoor dat een bevruchte eicel zich niet kan nestelen in het baarmoederslijmvlies. Nadat het spiraaltje is geplaatst, werkt het direct.

Koperspiraal of hormoonspiraal?

We onderscheiden twee soorten spiraaltjes:

  1. Het koperspiraal. Deze bevat geen hormonen en is daardoor geschikt wanneer u geen hormonen mag of wilt. Met een koperspiraal bent u vijf tot tien jaar beschermd tegen zwangerschap.
  2. Een hormoonspiraal. Deze bevat progestageen. Dit hormoon wordt geleidelijk afgegeven aan de baarmoederwand. De hoeveelheid hormonen is 10 tot 30 keer minder dan bij andere hormonale anticonceptiemethoden. Een hormoonspiraal blijft vijf jaar werkzaam.

Bespreek met uw huisarts wat de beste optie is in uw situatie. Natuurlijk kunnen er ook alternatieve vormen van anticonceptie worden besproken. 

Na consultatie van de huisarts kunt u een afspraak maken bij de assistente om de spiraal te plaatsen. Dit gebeurt bij voorkeur in de week dat u menstrueert (minder gevoelig). 

Het plaatsen van de spiraal wordt vergoed. Infomeer bij uw zorgverzekeraar of ook de spiraal (medicijn) onder de vergoeding valt.